METAL BOOGIE 2 SEPP

PCL84 SE-VUOROVAIHE TRIODIVAHVISTIN 2x6 W

PCL84 SINGLE-ENDED PUSH-PULL, SEPP TRIODE AMPLIFIER 2x6 W

Metal Boogie 2 SEPP, alinna TEAC PD-135 CD soitin, keskellä Fisher Studio-Standard CD-soitin ja ylinnä Metal Boogie vol 5. Sivuilla ovat Salora KS 420 kaiuttimet

Metal boogie sarja sai hiukan yllättäen viidennen jäsenen. PCL84 testisarja oli tulossa päätökseen ja jäin miettimään mitä oli jäänyt testaamatta. Vuorovaihevahvistimissa oli jäänyt testaamatta rakenne, jossa vaiheenkääntö tapahtuu pääteputkissa. Toisena esille nousi kokonaan uusi topologia SE vuorovaihevahvistin. En muista koskaan kuulleeni tämäntyyppistä vahvistinta. Rakenne ei ole mitenkään uusi vaan sillä lienee ikää jo yli 60 vuotta. Tämän perusteella mielestäni SE-vuorovaihevahvistin ansaitsee paikkansa Metal Boogie sarjassa triodiversiona. Samalla poistuu sarjasta vuorovaiheisen triodivahvistimen puuttuminen. 

Tämän vahvistimen sassis on elänyt poikkeuksellisen paljon. Alun perin tähän sassikseen oli tarkoitus rakentaa Metal Boogie 3 UL vuorovaihevahvistin. Simulaatiot osoittivat kuitenkin, että Metal Boogie vol 3 vaatii yhden lisäputken. Lisäputki ei enää mahtunut sassikselle. Metal Boogie vol 5:llä ei tätä tarvetta ole ja siksi tämä vahvistin rakennetaan tälle sassikselle. Ensimmäinen muotoilu on luonnollisesti peräisin tästä vuorovaihevahvisimesta sovitettuna tähän SEPP vahvistimeen.

 Sassis oli valmiiksi rei'itetty tätä muotoilua vastaavasti. 

Rakentaminen kuitenkin pysähtyi pitkäksi aikaa. Tänä aikana ehdin tehdä parikin muuta vahvistinta, joiden muoto poikkesi vanhemmasta muotoilusta. Alkuperäinen muotoilu ei miellyttänyt silmää. Olin ryhtynyt piirtämään muotoilukuvia, joilla sain korjattua ennen tekemisen aloittamista pahimmat mokat eikä katsella niitä valmiissa laitteissa. Näin syntyi alla kuvattu muotoilu.

 Tämä vaati kuitenkin sassiksen työstämistä. 

Näin sassis muokkautui tähän muotoiluun sopivaksi. Rungosta on oikeastaan jäljellä vain kehykset ja sitä on paikoin vahvistettava. Verkkomuuntajan alle sassiksen ulko- ja sisäpuolelle tulevat alumiiniset häiriösuojat. Päätemuuntajia varten tulevat kehykset, joilla alkuperäisiä pienemmät muuntajat saa sovitettua paikoilleen.

Metal boogie 2 SEPP muotoilu

kytkentäkaavio, layout ja simulaatiot

Metal boogie 2 SEPP sassis rakenteilla

Metal boogie 2 SEPP

elektroniikka

Metal boogie 2 SEPP

päiväkirja

Metal boogie 2 SEPP rippeli simulaatio muita SEPP rakenteita

Metal boogie 2 SEPP

pohdintoja

Metal boogie 2 SEPP kytkentälevyt

Metal boogie 2 SEPP virtalähde        

ÄÄNENTOISTO

etusivu