METAL BOOGIE 4 UL 

PCL84 PUSH PULL UL AMPLIFIER

DESIGN OF ELECTRONICS 


METAL BOOGIE  4 UL  muotoilusuunnitelma

Metal Boogie 4 UL:n alustava kytkentäkaavio aihio on ollut olemassa jo vuosia. Tämä on perustunut PCL84 testisarjaan ja Metal Boogie vol 1:stä saatuihin kokemuksiin. Kun kokemus ja osaaminen on vuosien myötä lisääntynyt on tämän vahvistimen kytkentäkaavio uudistunut. Merkittävimmät muutoksen ovat tulleet virtalähteeseen ja ja säätöihin tulossa. Tässä on tarkoitus kokeilla anodijännitteen regulointia. Muutoin vahvistimen mitoitus on perustunut LtSpice simulaatioihin. 

 

DESIGN OF ELECTRONICS CIRCUITS

Metal Boogie 4 UL:n kytkentäkaavio muotoutui alla olevan kuvan mukaiseksi jäljempänä olevien simulaatiotulosten perusteella. Vahvistimen verkkomuuntajassa on kaksi 115 voltin ensiökäämiä. Nämä tulevat sarjaan 230 voltin verkkojännitteellä ja rinnan 120 voltin verkkojännitteellä. Virtalähteessä on lisäksi puolijohteilla toteutettu regulaattori, jolla vahvistimen anodijännite (B+) asetetaan 260 volttiin. 

Metal Boogie PP perustuu PCL84 testisarjaan ja Metal Boogie vol 1:stä saatuihin kokemuksiin. Lopullinen hionta on tapahtunut simuloimalla LtSpice ohjelmalla. Simuloinnissa käytetty malli on alla kun vastakytkentä on 18 dB.

Simuloitavia asioita ovat taajuusvaste, harmooninen- ja keskeismodulaatiosäröt. Vahvistimessa on säädettävä vastakytkentä ja tämä säätö vaikuttaa tuloksiin. Alla on simulaatiotulokset 0, 18 ja 24 dB:n vastakytkennöillä. Tulos 0 dB:n vastakytkennällä on ylinnä ja sitä seuraa 18 ja 24 dB.Alla ovat simulaatiotulokset 1 watin lähtöteholla vastaavasti 0, 18 ja 24 dB:n vastakytkennöillä. Vahvistimen lähtöteho on tapana ilmoittaa säröprosentin funktiona. Yhden prosentin harmoonisella säröllä vahvistimen lähtöteho on 9,65 W 0 dB:n vastakytkennällä, 10,125 W 18 dB:n vastakytkennällä ja 10,4 W 24 dB:n vastakytkennällä. 

Harmoonisen särön ohella toinen merkittävä särömekanismi on kahden eri signaalin tuottamat sekoitustulokset. Alla on keskeismodulaatio simulaatiotulos 1 watin lähtöteholla ja 18 dB:n vastakytkennällä.

 

DESIGN OF ELECTRONICS LAYOUTS

METAL BOOGIE vol 3:n kytkennät toteutetaan 2 mm:n lasikuitulaminaattilevyillä. Juotospisteisiin niitataan putkiniitit tämä tunnetaan eyelet tekniikkana. Kytkentälevyjen mekaaninen mitoitus löytyy mekaniikkasuunnitelmista. Alla suunnitelma on jaettu kolmeen osaan. Ylimpänä on kytkentälevyjen suunnittelukuvat. Sitä seuraa layout kuvat ja alinna on vahvistimen johdotussuunnitelma.

Layout suunnittelu

 

 Layout suunnittelun jälkeen on vuorossa maatasojen suunnittelu. Keskimmäisissä kuvissa on maatasojen aukkojen suunnitelma. Ulommaisissa kuvissa ovat valmiit maatasot asennuslevyjen päältä nähtynä.

Johdotussuunnitelma